Immár három esztendeje, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjében megmérettetett a Videoton és a BATE Boriszov. Akkor a székesfehérvári 1-1-es döntetlent fehérorosz győzelem követte a visszavágón, ám az 1-0-s végeredményhez alaposan hozzájárult Luijckx kiállítása. Nézzük, kik azok, akik csütörtökön is a pályán lehetnek az akkori keretekből, s egyáltalán milyen eredmény várható ezen a fontos nyitómérkőzésen. 

Videoton

Braniszlav Danilovics (kapus, 180 perc)

A 30 esztendős kapus az idény végén elhagyta a Vidit, Debrecenben folytatta pályafutását egy szezon erejéig. Már a Puskás Akadémiát erősíti.

Dinko Trebotic (középpályás, 180 perc)

Igazi vándormadár. A Fredrikstad, Slovan Belupo útirányon át a Dinamo Minszk játékosa lett.

Gyurcsó Ádám (szélső, 151 perc)

Az egyik a kevés eligazoló közül, aki komolyabb csapatba, bajnokságba igazolt és meg is ragadt. A lengyel Pogon Szczecinben töltött három esztendőt követően jelenleg a Hajduk Splitet erősíti. Egyébként gólpasszt adott az odavágón.

Mirko Ivanovski (támadó, 180 perc)

A Kolozsvárról érkező macedón támadó a Borusporba igazolt, ahonnan az idény végén a Slaven Belupohoz csatlakozott. Ott sem időzött sokat, Gyurcsó csapattársa jelenleg a Hajduk Splitnél, ahol alapember.

Juhász Roland (védő, 29 perc)

Az Anderlechtből hazatérő válogatott védő azóta is a székesfehérváriakat erősíti. Mindössze 29 percet játszott, sajnos sérülés miatt le kellett őt cserélni. Szükség lesz a legjobbjára a Vidi masszív védekezésének érdekében. Az egyik kulcsfigurája lehet a magyar bajnoknak.

Kees Luijckx (védő, 150 perc)

A középpályán bevetett védő az első meccset végigjátszotta, ám a fontos visszavágón második sárga lappal a kiállítás sorsára jutott. Ez döntőnek bizonyult a párharc során. Azóta a dán Sonderjyskét erősíti.

Kovács István (középpályás, 133 perc)

A sok sérüléssel bajlódó 26 esztendős KisKokó újra szárnyal a pályán. Lendületesen, bátran lép be a támadásokba és rendre riadalmat kelt az ellenfél védőharmadában. Az egyik kulcsfigurája lehet a csütörtöki mérkőzésnek.

Filipe Oliveira (középpályás, 180 perc)

A most 34 esztendős portugál végig a pályán volt, de csak egy sárgáig jutott. A ciprusi Anorthosisba távozott, majd onnan a Sepsibe igazolt, ahol azóta is játszik.

Remy Mareval (szélső védő, 123 perc)

Mindkét meccsen lecserélték. Úgy tudjuk, visszavonult.

Szolnoki Roland (szélső védő, 180 perc)

Az akkor alapember végig segítette a magyar csapatot, ám az utóbbi időben nem jut játéklehetőséghez a Vidi első keretében, így nem ő lesz, aki megváltja a világot.

Paulo Vinicius (belső védő, 180 perc)

Az azóta már magyar válogatott védő nem csak a pályán töltötte a teljes rendelkezésre álló játékidőt, hanem a fehérvári meccsen gólt is szerzett a 89. percben. Ha koncentráltan, alacsony hibaszázalékkal teljesít, fel fogja adni a leckét a BATE támadóinak.

Pályára lépett még Fejes, aki már Pakson harcol a bajnoki pontokért, Soumah, aki az osztrák második ligában, a Wattensben vezet le, Lang Ádám, aki a Dijonban és a Nancyben is megfordult, s jelenleg a Kolozsvárt erősíti, és a válogatott Pátkai Máté, aki még mindig a Videotont erősíti és szerephez is jut.

Továbbá változott a vezetőedző személye is, hiszen Casoni ment, Nikolics jött.

BATE Boriszov

Mind a két találkozó Szergej Csernik védte a BATE kapuját, aki már a Nancy játékosa, s Lang Ádámmal csapattársak is voltak. Elhagyta az akkor továbbjutó BATE keretét már Ilya Alekszievics, a litván Kaspars Dubra, Alekszandr Karnyitszkij, aki a Sepsiben Filipe Oliveira csapattársa és az első meccsen gólt szerzett, Filip Mladenovics, aki a Kölnbe igazolt, majd a Standard Liege is foglalkoztatta, de jelenleg a lengyel Lechiát erősíti, (nem az a) Nemanja Nikolics, aki a kinti győztes gólt szerezte, valamint Makszim Zhavnyercsik.

Még mindig a BATE keretében van:

  • Makszim Vologyko
  • Nyikolaj Szignyevics
  • Alekszej Riosz
  • Vitalij Rodinov (nem kerettag)
  • Nemanja Milunovic
  • Mikhail Gorgyejcsuk
  • Dimitri Baga
  • Evgeni Jablonszki

Makszim Vologyko (védő)

Bolgár válogatott, a BATE nevelése, 121 mérkőzésen nyolc gólt szerzett. Játszott a Fehéroroszorág-Magyarország mérkőzésen, ahol az első félidőben Lovrencsicset tesztelte a bal szélen.

Nyikolaj Szignyevics (támadó)

A Dinamo Brest nevelése, 2014-ben igazolta le a BATE. 74 meccsen 23 gólt lőtt, kölcsönben szerepelt a Panionioszban. Fehérorosz válogatott.

Alekszej Riosz (középpályás)

A Szoligorszk neveltje, ahol 2006 és 2014 között 189 mérkőzésen lépett pályára és 31 gólt szerzett. A BATE 2015-ben vásárolta meg. 68 meccs, tíz gól új csapatában a mérlege. Ő is fehérorosz válogatott.

Nemanja Milunovic (belső védő)

A háromszoros szerb válogatott védő 2015 óta a BATE játékosa. Előtte a Borac Csacsak több ízben kölcsön adta a Mladost Lucsaninak, mely meg is vette. Neki nagy előrelépést jelentett a Fehéroroszországba történő igazloás.

Mikhail Gorgyejcsuk (támadó középpályás)

Korábban is szerepelt a BATE-ban, de kölcsönbe került, majd meg is vette a Belshina. 2015-ben tért vissza, s azóta túl is van 105 mérkőzésen 47 góllal. 25-szörös fehérorosz válogatott. Beért a munkája.

Dimitri Baga (középpályás)

BATE-nevelés, de megfordult Izraelben a Hapoel Haifa-nál, s Cipruson is az Anorthosisnál. 2017-ben tért vissza, s összesen már 130 meccsen is túl van nevelőegyesületében.

Evgeni Jablonszki (középpályás)

A 23 esztendős játékos eddig még csak a BATE mezét öltötte magára, azt pedig 76 alkalommal. A fehérorosz utánpótlás-válogatottakban 33 mérkőzésen jutott szóhoz, de a felnőttek között még nem szerepelt.

A Videotonhoz hasonlóan itt is edzőváltás történt. Jermakovics távozott, Baha érkezett.

A BATE a magyar csapatok ellen

A BATE a Videoton mellett a Debrecennel is megmérkőzött már, kétszer is. Eddig mindig a fehéroroszok jöttek ki jobban a párharcokból, de ezek összességében igen szorosak voltak. Nézzük jobbra, milyen eredmények születtek!

M Gy D V RG KG GK
BATE 6 3 2 1 8 4 +4
Magyar csapatok 6 1 2 3 4 8 -4

2012.08.01 BATE-Debrecen 1-1

2018.08.07 Debrecen-BATE 0-2

2014.07.29 Debrecen-BATE 1-0

2014.08.05 BATE-Debrecen 3-1 (a 94. percben kapta a kiesést jelentő gólt a Loki)

2015.07.28 Videoton-BATE 1-1

2015.08.05 BATE-Videoton 1-0

Piaci érték

Böngésszünk egy kicsit az értékek között. A Vidi 16,8 millió eurót ér a piacon, amiből nyugodtan levonhatjuk a félmillióra árazott Lazovicsot. A BATE alig nyom többet, 17,05 millión jegyzik. A legértékesebb Mikhail Gorgyejcsuk, aki 2,2 millió euró a neves portál szerint. Nálunk Armin Hodzic a legmagasabban jegyzett kettő millió euróval.

Tipp

A fogadóirodák zöme kevesebb pénzt fizet Videoton-győzelemre, de a BATE nemzetközi szinten rutinosabb csapat, s bár a Vidi taktikus, szervezett játéka egészen biztosan most is látható lesz a pályán, a döntetlen szerintünk a legvalószínűbb kimenetel.