Vatai: Mert ég a ház

[:hu]

Álomkezdés, avagy két év szakítást követően mesés egymásra találás, ha röviden jellemezni szeretnénk a Pénzügyőr edzőváltást követő Magyar Kupa-sikerét. A régi-új sikeredző, Vatai Attila vezetésével legyőzte az FC Dabast, s a kupa legjobb 32 csapata közé jutott. A trénerrel beszélgettünk arról, miért éppen most, s hogy mit vár a megbízatástól. 

Hosszú ideig voltál a Pénzügyőr vezetőedzője, ám a 2016/2017-es évad végén váltottál, s a Budapest Honvédhoz szerződtél. Mesélnél ennek az okairól?

A felnőtt futballban hét év egyfolytában ugyanazon a kispadon alaposan lemeríti az akkumulátorokat, még akkor is, ha Pasarét különlegesen szép hely. Új kihívásokra vágytam és a legjobb helyre kerültem, a Budapest Honvéd-Magyar Futball Akadémia régióvezetői pozíciójában megtaláltam, amit kerestem.

Falta az edzőket és rapszodikusan teljesített távozásodat követően a Pénzügyőr. Felvetődött korábban is az érkezésed?

A klubnak sikerült mindig más megoldást találnia, olyat, amit én is támogattam. Most is biztos befutónak tűnt egy tehetséges edzőpáros, de végül nem jöhettek.

Miért éppen most mondtál igent?

Mert ég a ház. Az utolsó helyen áll a csapat, a Pénzügyőr SE szakosztályvezetője, Scodnik Balázs alezredes jó barátom, így aztán – Kennedy után szabadon – nem azt kérdeztem, hogy mit tud értem tenni a hazám, hanem azt, hogy én mit tudok tenni értük.

A bajnokságban a Pénzügyőr utolsó, mindössze kettő győzelemmel és kettő döntetlennel nyolc vereség társaságában. A tíz lőtt gól karcsú, míg a 25 kapott rengeteg. Viszont a helyzet nem reménytelen, hiszen szoros a mezőny és egy győztes szériával picit el lehet lépni a kieső zónától. De vajon képes lesz erre a Vatai-csapat?

Kattints a képre a nagyobb tabelláért!

A kupában vitézkedő Pénzügyőr a Puskás Akadémiával találkozik december elején. Lesz futballünnep, az eredménytől függetlenül. 

Meddig szól ez a megbízatás? Össze tudod egyeztetni az akadémiai munkával?

Négy mérkőzésre és a Magyar Kupára kaptam engedélyt Herczeg Vincétől, a Honvéd-MFA általános igazgatójától. Az edzéseket volt kollégám, Rajkó Zoltán tartja meg segítőivel, én szakmai tanácsadóként vasárnaponként a mérkőzéseken ülök le a kispadra. A többi napon járom a régiót és dolgozom a Honvédért.

A kupában győzelemmel mutatkoztál be. Mit jelentett, s hogyan élted meg ezt a mérkőzést?

Különleges volt, mert a Dabasra induló buszon találkoztam a csapattal, 50 percem volt a kommunikációra, éppen végeztem, mikor begördült a busz a pályára. A Dabas-Gyón feltételeit és játékosállományát tekintve is NB III-as csapat benyomását kelti, de a játékosaim beleálltak a meccsbe és izgalmas, szoros mérkőzésen 1-0-ra győztek. A keret felével még együtt dolgoztam korábban, így aztán az egymásra találás élménye a győzelemmel együtt igazán felemelő érzés volt.

Van izgulni valója a Puskás Akadémiának?

Bármi megtörténhet egy kupameccsen. Ünnep lesz, abban biztos vagyok.

Mit vársz a csapattól a bajnokságban?

Hat pontot kell szereznünk, ha ez megvan, tavasszal bent lehet tartani a csapatot az NB III-ban, de az a feladat már nem rám vár.

Vatai Attila 2017. július elsejétől a Budapest Honvéd által működtetett Magyar Futball Akadémia régió vezetőjeként dolgozik, feladata többek között a régió megszervezése, a hat Minősített Utánpótlás Alközpont futballszakmai irányítása és a tehetségek optimális időben a Honvédba történő integrálása. A Régióban jelenleg 84 klub működik együtt a Honvéddal, köztük van a Pénzügyőr SE is. A kitüntető pozíció jól illeszkedik a felnőtt kispadon hét évet eltöltött szakember életpálya modelljébe. A Pénzügyőr labdarúgó-szakosztályában továbbra is felügyelte a sportszakmai munkát és szakmai támogatást nyújtott a szakosztályvezető részére, és ez így marad majd a mostani megbízatást követően is.

[:]