Az Instat adatai alapján elkészítettük a magyar Európa-liga-csapatok kiesését követően elemzésünket, melyből kiderül, hogy a Videoton hiába nyújtott jobb teljesítményt, mégis hasonló sorsa jutott, mint a más szellemben futballozó Debrecen és Honvéd. Nézzük, mi okozhatta a magyarok vesztét!

Átadások, passzpontosság

A Videoton (2399) egymaga majdnem annyi átadással próbálkozott, mint a Debrecen (1275) és a Honvéd (1402) együttvéve. Ez teljesen érthető, hiszen mérkőzésein kezdeményezőként lépett fel a fehérvári alakulat a nála gyengébbnek rangsorolt ellenfelekkel szemben, míg a másik két magyar csapatnak sokkal többet kellett a labdaszerzésre koncentrálnia.

A sikeres átadásokra térve viszont már el is éri, sőt, meg is haladja a Fehérvár adata a másik két érintett együttes értékét. A Vidi 2069 célba ért passza 86,24 százalékos pontosságot jelent, amivel viszont jelentősen meghaladja a tavalyi NB I-es évadban mutatott precizitást (83,63%) az ezüstérmes. A Honvéd 78,78 százalékos tavalyi NB I-es passzpontosságát 76,75 százalékra rontotta, míg a Debrecen egy hangyányit javított 76,66 százalékról 77,41 százalékra.

A magyarok 5076 passzkísérletből 4132 sikeres átadást hajtottak végre, míg ellenfeleik 6326 próbálkozásból 5356-ot. Ez százalékban mérve 80,13 százalékot jelent a 84,54 százalékkal szemben.

Érdekesség még, hogy a Debrecennek nincs meg az ezer sikeres átadása, s ezt a határt a Honvéd is csak alig érte el.

Gólok megoszlása

Ezen kimutatásunk a rendelkezésre álló adatok, azaz a meccsek és a gólok száma miatt nem ad okot a komolyabb következtetések levonására, de azt azért jól láthatjuk, hogy a második félidőben, beleértve a hosszabbítást is, több gól esett. A rendes játékidő leteltét követően öt gólt is láthattunk, de mégsem ez a legeseménydúsabb időszak, hiszen az az első félidő dereka, hat találattal a 16. és a 30. perc közötti etap. A Videoton és a Honvéd pozitív gólkülönbséggel esett ki, ráadásul a Honvéd veretlenül.

Jól látszik, hogy a Videoton az első félidőkben, egészen pontosan a mérkőzések első 15 percében volt igazán veszélyes, amelyet követően veszített eredményességéből. A Honvéd és a Debrecen is a második félidőben volt hatékonyabb. Érdekesség, hogy a Loki nem lőtt egyetlen gólt sem az első felvonásokban.

Labdabirtoklás

A végig kezdeményező Videoton átlagosan 58,5 százalékot birtokolta a labdát. Mindössze egyetlen mérkőzésen, a Vaduz elleni visszavágón nem sikerült elérnie az 50 százalékot, ahol ugye egyetlen, kiesést jelentő vereségét is elszenvedte. A Honvéd 38,5, míg a Debrecen 37,75 százalékos mutatóval rendelkezik. A magyarok átlaga 44,92%. Az NB I-ben a vidi tavaly 52,2 százalékot, a Honvéd 48,28 százalékot, a Debrecen 43,25 százalékot ért el.

A labda játékban 39787 másodpercet, azaz 663 percet volt a magyar csapatok mérkőzésein. Ebből a mieink 17934 másodpercet, azaz 299 percet tartották azt maguknál. Érthetően a feljebb már taglalt adatok tükrében ebben is a Vidi jeleskedett a magyarok közül 8128 másodperccel, avagy 135 perccel.

Érdekesség, hogy az NB I-ben az előző idényben mérkőzésenként átlagosan 52,83 percet volt játékban a labda, míg az Európa-liga magyarokra vonatkozó mérkőzésein átlagosan majd’ három perccel többet, azaz 55,25 percet.

Lapjárás

Nem voltak durvák a magyar csapatok, amit kifejezetten jól tükröz a lapok megoszlása. A Debrecen öt, a Videoton hat, a Honvéd 14 sárgát kapott. A helyenként durvább ellenfelek összesen 38 sárgát zsebeltek be. Kiállítás nem hátráltatta a mieinket, viszont a Zetát és a Vaduzt is egy-egy igen.

Az összes magyar érdekeltségű mérkőzésen a szabálytalanságok 16,71 százalékát követte sárga lap, 0,53 százalékát pedig kiállítás. Az adat nagysága miatt érdemes megemlíteni, hogy a Budapest Honvéd szabálytalanságait 22,22 százalékban követte lap. Ez majd’ tíz százalékkal magasabb a Honvéd tavalyi NB I-es mutatójánál.

Lövések

A lőlap szerint a Videoton próbálkozott a legtöbbet, hiszen 59 kapura lövése volt. A Debrecennek 46, a Honvédnak 21. Ebből a fehérváriak 22, a hajdúságiak 14, a fővárosiak nyolc ízben voltak pontosak. Százalékban mérve a Honvéd (38,1%) az első, a Vidi (37,29%) a második és a Loki (30,43%) a harmadik.

Nézzük a hatékonyságot! A Honvéd a kapura lövései 19,05 százalékát, míg a kaput találó lövések 50 százalékát váltotta gólra. Ez utóbbi kifejezetten jó adat annak fényében, hogy ellene mennyit kísérleteztek. De erről később! A Loki és a Vidi hasonló lőlappal rendelkezik a kapu felé tartó lövések tekintetében, míg a kaput találó lövések gólra váltásának hatékonysága a Lokinál erősebb (35,71%) a Vidivel szemben (27,27%). A fehérváriak esetében a helyzetek elpuskázása egyértelműen felelős a kiesésért főleg akkor, ha a Vaduz elleni párharc mindkét mérkőzését felelevenítjük. Míg a Debrecen és a Honvéd javított tavalyi NB I-es mutatóján, a Videoton négy százalékot rontott, ami utóbbi esetében a tavalyi bajnoki góljai tekintetében kettőt jelent. Ez a két találat pedig most nagyon hiányzott.

A Videoton ellen 45, a Debrecen ellen 68, a Honvéd ellen 80 kapura lövés volt. Míg a Videoton és a Debrecen kapuját 40 százalékban el is találták, addig a Honvédét csak 31,25 százalékban. Nem véletlen, hogy a kispestiek csak a kapura lövések 2,5 százalékából, a kaput eltaláló lövések mindössze nyolc (!) százalékából kaptak gólt. Ez kiváló kapusteljesítményt is tükröz, így a botrányos végjátékot hozó Universitatea Craiova elleni Európa-liga-selejtezőn keresztszalag-szakadást szenvedő Lefkovits Robi óriási érvégést jelent majd.

Párharcok

1927 párharcot hoztak a magyarok mérkőzései, melyekből 935-öt megnyertek, 992-t elveszítettek. Ez százalékban 48,64-51,36-ot jelent a vesztes párharcok javára. Egyedül a Videoton tudott 50 százalék fölött teljesíteni. A Debrecen kb. öt százalékot, a Honvéd pedig kettőt rontott tavalyi NB I-es átlagához képest. Ezzel szemben a Videoton hat százalékot javított.

Szabálytalanságok

Összesen 377 szabálytalanság történt csapataink Európa-liga-mérkőzésein. A mieink 201-et, ellenfeleik 176-ot vétetettek. A legsportszerűbb a Videoton (59), míg a legdurvább a Debrecen (79) volt. A mérkőzéseit irányító Fehérvár (69) szenvedte el a legtöbb szabálytalanságot, míg a legkevesebbet a Debrecen (47). A legdurvább mérkőzésnek a Craiova-Honvéd derbi bizonyult, ahol a hazaiak 23, a vendégek 22 alkalommal lépték át a szabályos kereteket. Érdekesség még, hogy a Torino csupán hat alkalommal szabálytalankodott a Loki ellen az odavágón, valamint a Vaduz 26-szor a Vidi elleni visszavágón.

Szögletek

Összesen 97 szögletet hozott a 12 mérkőzés. A Videoton 22-8-cal, a Honvéd 10-23-mal, a Debrecen 14-20-al zárt. Érdekes adat, hogy a honvédnak a Craiova elleni visszavágón mindössze egy szöglete volt.

Fotó: nb1.hu