Brutális Fradi-pontosság

Bár csupán 0-0-s döntetlent játszott a Ferencváros a litván bajnok Suduva vendégeként, a Szerhij Rebrov által felvázolt taktika, mely a magasra tolt minőségi labdabirtoklásra épült, kizárólag a katasztrofális helyzetkihasználás miatt nem lett eredményes. Mármint gólokban mérve. Nézzük, milyen, a nemzetközi porondon is extra produkcióval rukkolt a Ferencváros!

Szögezzük le az elején, hogy a Ferencvárosnak nem igazán volt más választása a Suduva otthonában, mint a csütörtökön látott taktikai elképzelés és megvalósítás. A világ labdarúgása folyamatosan egyenlítődik, azok az óriási különbségek, főleg a nemzetközi színtéren már eltűntek. A kiscsapatok is megtanultak szervezetten, zártan védekezni, ráadásul technikai képzettségük is jelentős fejlődésen esett át, így minden apró sikert értékelni kell. Valamint kötelező figyelembe venni a litván bajnok eredményeit. Tavaly hazai pályán legyőzték az Apoelt, aki idén ugye ikszelt az Ajax-szal, de említésre méltó a Crvena zvezda elleni gólnélküli döntetlen is a Bajnokok Ligájában. Marijampoléban hét Európa-liga-mérkőzés óta veretlen a Suduva. Emellett nem lehet elmenni egy egyszerű kézlegyintéssel. A Tre Penne 5-0-ra, a svájci Sion 3-0-ra, a Maccabi 2-1-re kikapott. A Ludogorec, a Jürmala és a Ferencváros 0-0-át, a Celtic 1-1-et játszott Litvániában. Szóval nem egy leányálom az itteni szereplés. Hozzáteszem, hogy a legutóbbi 13 hazai nemzetközi mérkőzéséből ötöt megnyert, hármat elveszített öt döntetlen társaságában a Suduva. A dán Midtjylland is csak 1-0-ra verte.

Játékidő a Ferencváros nemzetközi mérkőzésein.

Nézzük a friss emlékeket! Már a Crvena zvezda és a Maccabi ellen is látszott, hogy a Suduva két dologhoz ért. Kegyetlenül feszesen védekezik és hihetetlenül jól öli meg az ellenfele játékát. A játékosok remekül segítik ki egymást, ha sikerül is átjátszani a védőket, akkor a kapusuk, Ivan Kardum mutat be földöntúli bravúrokat. Azt se felejtsük el, a Suduva óriási mázlival jutott túl izraeli ellenfelén, mely kapufát lőtt, üreskapus ziccert vétett és tévesen kezezés miatt is vették el gólját. Ezek a szituációk pedig csak összekovácsolták az amúgy is egységesnek festő litvánokat. Mi a másik erénye a Suduvának? A kíméletlen kontrái. Alig-alig jutnak el az ellenfél kapujáig, de akkor roppant veszélyesek. Igaz, hogy a visszavágón két megpattanó gólt szereztek a Maccabinak, ám az odavágón a két találatuk egyáltalán nem a szerencsének volt köszönhető. Nagy bedobásaik, szögleteik és szabadrúgásaik a beadásokkal egyetemben veszélyesek.

Átadások a Ferencváros nemzetközi mérkőzésein.

A Ferencváros idei nagy erénye az, hogy bárki ellen tudja magas százalékban birtokolni a labdát, s ezt teszi a pálya középső területein, ráadásul valami brutális módon jó passzhatékonysággal. Még nyomás alatt is. A Fradi 671 passzkísérletéből 580 volt sikeres, ami 86,4 százalékos passzpontosságot jelent. Ez öt százalékkal magasabb adat a zöld-fehérek idei nemzetközi mutatójánál. Ehhez hasonló adatot a Ludogorec elleni hazai mérkőzésén produkált a Fradi, ahol 85,53 százalékkal passzolt. De menjünk mélyebbre! A Ferencváros a középső zónában 397 passzal próbálkozott 90,93 százalékos (!) precizitással. Ez négy százalékkal magasabb a Fradi idei nemzetközi átlagánál. Hozzá kell tegyem, hogy a Ludogorec elleni visszavágó óta folyamatosan nőtt a középpálya pontossága a magyar bajnoknál (78,34%; 82,35%; 85,46%; 87,17%; 88,36%; 90,93%). Ez egészen kiváló. Persze a negatív hangok biztosan megszólalnak, hogy ebből sok alibipassz. Ők tévednek, hiszen a 361 sikeres középső zónás átadásból 203 támadást építő volt, ami 56,23 százalékot jelent.

A Ferencváros nemzetközi porondos passzelemzése

Az ellenfél erősségeit és veszélyeit rákonvertálva csapata képességeire Szerhij Rebrov és a Ferencváros szakmai stábja kiválóan felkészítette és küldte harcba legjobbjait. A Fradi számos nagy helyzetet kialakított, közel állt a gólszerzéshez, s nincs az az Isten, hogy a visszavágón hasonló játékkép mellett ne jusson főtáblára. Egy ilyen kellemetlen csapattal szemben, mint a Suduva, tilos fejvesztve rohamozni, erőltetni a kockázatosnál is kockázatosabb passzokat, mert azt már a litván bajnok is góllal bünteti. Erről pedig a korábbi ellenfelei bőven tudnának mesélni. Budapesten nem szeretnének ebbe a hibába esni, éppen ezért a helyenként valóban unalmasnak tűnő produktumot láthattuk. Pedig, aki a látja a lényeget, az tudhatta, hogy ez egy rendkívül precízen kidolgozott taktika része. És ez nem volt más, mint a célfutball.

A Ferencváros nemzetközi lőlapja.

Mindenesetre, ha hasonló is lesz a játék képe, mint Litvániában, a párharc nincs lefutva és nagyon nehéz kilencven perc vár a magyar bajnokra. Sokkal kíméletlenebbnek kell lennie a kapu előtt, még akkor is, ha a helyzetkihasználás tekintetében gödörben van. A Fradi lövéseinek csak a 11,9 százalékából születik gól, ami a kaput találó lövések esetében is csupán 24,39%. A két csapat játékfelfogásából adódik, hogy a Suduva 78-64-re nyerte a párharcokat, de a 47,62 százalékos cselezési hatékonyságon szintén javítania kell a Fradinak, főleg akkor, ha a szélen sokat bont és 1:1-eket kreál. Arról nem is beszélve, hogy ezen a mérkőzésen 60 perc fölött volt a tiszta játékidő, ami az NB I-es átlagnál kb nyolc perccel több. Ez pedig kivesz a játékosokból.

Lapjárás a Ferencváros nemzetközi mérkőzésein.

Így teljesített a Fradi a BL-ben

Elkészítettük a magyar csapatok Európa-liga-elemzéséhez hasonló összegzésünket a Ferencvárost illetően is. Ugyan a magyar bajnoknak egy köre még van, azért a BL-t górcső alá vettük. Íme!

Szabálytalanságok

Teljesen átlagos adatokat kapunk akkor, amikor a túlzott mértékű szerelések számát boncolgatjuk. A Fradi 83 elkövetett és 76 elszenvedett szabálytalansága átlagosan a hat mérkőzésen 13,8-at és 12,6-ot jelent. A tavalyi NB I-es adatokhoz képest az elkövetett szabálytalanságok átlagosan 0,7 darabbal, míg az elszenvedettek átlagosan 4,2 darabbal estek vissza a zöld-fehérek esetében. Az FTC a legtöbbet a Valletta elleni hazai mérkőzésén (17), míg a legkevesebbet zágrábi megmérettetésén (10) szabálytalankodta.

Ami a fenti értékeknél érdekesebbnek tűnik, hogy az előző NB I-es kiírásban a Fradi ellenfelei kettő százalékkal több sárga, míg hat tized százalékkal több piros lapot kaptak átlagosan. Ez a sárgák esetében 18,42 százalékról 16,54 százalékra, míg a pirosak tekintetében 2,63 százalékról 2,04 százalékra történő csökkenést mutat. A Ferencváros estében a büntetések vonzata nagyjából megegyező.

Átadások

Ami elsőre feltűnő volt a Fradi meccseit látva, hogy a razgradi visszavágót leszámítva végig a labda és a játék kontrollálására törekedett. 2929 passzkísérletéből 2534 ért célba, ami 81,73 százalékos precizitást jelent. Ez nem rossz, bár az előző NB I-es kiírásban 84,69 százalékot produkált a bajnok. A zöld-fehérek magyar riválisai átlagosan 80,77 százalékkal passzoltak a mögöttünk hagyott kiírásban az FTC elleni meccseken, míg a BL-ben ez az adat 78,3%.

Vizsgáljuk mélyebben a Fradi labdabirtoklását, egészen pontosan az átadásait. Mindössze egyetlen mérkőzésen, a Ludogorec elleni visszavágón passzolta a Fradi a legtöbbet a védőharmadban. Minden más esetben a középsó zónában igyekezett labdabirtoklást kialakítani. Sokan azt gondolnák, hogy az esetek túlnyomó többségében létszámfölényt biztosító első harmadban a legmagabiztosabb a zöld-fehérek adogatójátéka. Nos, ők tévednek, hiszen a Fradi a védőharmadban 82 százalékos, a középső harmadban 85,22 százalékos, míg a támadóharmadban 70,66 százalékos passzpontossággal bírt. Nagyon meglepő adat a szó pozitív értelmében, hogy Zágrábban a ferencvárosi középpálya 87,17 százalékos pontossággal passzolt. A Fradi összes sikeres passzának 49,46 százaléka, azaz majd’ a fele a középső zónában megy lábról lábra.

Labdabirtoklás

A következő kimutatás az átadásokhoz kapcsolódó labdabirtoklást hivatott elemezni. Az alábbi táblázatból azonnal kivehető, hogy a Fradi a hat mérkőzésén átlagosan 53 százalékban birtokolta a labdát, ami percre konvertálva összességében  17 perces többletet jelent. Csak és kizárólag Razgradban mutatott e tekintetben alárendelt szerepet  (40%) a Ferencváros, míg Zágrábban 57 százalékban volt játékosainál a labda. Az előző NB I-es kiírásban egyébként átlagosan 57 százalékban birtokolta a labdát a Fradi. Az átlagos játékidő 51,87 perc volt az FTC hat BL-meccsén.

Lőlap

Összesen 160 kapura lövést láthattunk a Ferencváros BL-mérkőzésein. Ebből a Fradi 67-et, míg ellenfelei 93-at jegyeznek. Ami pozitívabb a kísérletek tényénél, hogy az FTC lövéseinek 50,75 százaléka, míg ellenfeleié 45,16 százalékban találtak kaput.

Tíz ferencvárosi gól mellé kilenc kapott párosul. Ez annyit tesz, hogy a zöld-fehérek kísérleteinek 15 százaléka végződött góllal, míg a kaput is találó lövések esetében 29,41 százalékban született gól. Utóbbinál az előző NB I-es évadhoz képest ez négy százalékkal alacsonyabb adat.

Gólok megoszlása

A Fradi leggólerősebb periódusa a fordulást követő első negyedóra volt. Nagy kár, hogy a Dinamo Zágráb a visszavágón éppen ebben a ciklusban rendezte le a lényegi kérdéseket. Az első félidő második 15 percében is hat gólt jegyezhettünk fel, ám ezt egyenlő arányban.

A Fradi mérkőzésein összesen 901 párharc történt. Ezekből 455 alkalommal győztesen, 446-szor vesztesen kerültek ki Rebrov játékosai.

Fotó: Polyák Attila – Origo

Számok az El-kiesések mögött

Az Instat adatai alapján elkészítettük a magyar Európa-liga-csapatok kiesését követően elemzésünket, melyből kiderül, hogy a Videoton hiába nyújtott jobb teljesítményt, mégis hasonló sorsa jutott, mint a más szellemben futballozó Debrecen és Honvéd. Nézzük, mi okozhatta a magyarok vesztét!

Átadások, passzpontosság

A Videoton (2399) egymaga majdnem annyi átadással próbálkozott, mint a Debrecen (1275) és a Honvéd (1402) együttvéve. Ez teljesen érthető, hiszen mérkőzésein kezdeményezőként lépett fel a fehérvári alakulat a nála gyengébbnek rangsorolt ellenfelekkel szemben, míg a másik két magyar csapatnak sokkal többet kellett a labdaszerzésre koncentrálnia.

A sikeres átadásokra térve viszont már el is éri, sőt, meg is haladja a Fehérvár adata a másik két érintett együttes értékét. A Vidi 2069 célba ért passza 86,24 százalékos pontosságot jelent, amivel viszont jelentősen meghaladja a tavalyi NB I-es évadban mutatott precizitást (83,63%) az ezüstérmes. A Honvéd 78,78 százalékos tavalyi NB I-es passzpontosságát 76,75 százalékra rontotta, míg a Debrecen egy hangyányit javított 76,66 százalékról 77,41 százalékra.

A magyarok 5076 passzkísérletből 4132 sikeres átadást hajtottak végre, míg ellenfeleik 6326 próbálkozásból 5356-ot. Ez százalékban mérve 80,13 százalékot jelent a 84,54 százalékkal szemben.

Érdekesség még, hogy a Debrecennek nincs meg az ezer sikeres átadása, s ezt a határt a Honvéd is csak alig érte el.

Gólok megoszlása

Ezen kimutatásunk a rendelkezésre álló adatok, azaz a meccsek és a gólok száma miatt nem ad okot a komolyabb következtetések levonására, de azt azért jól láthatjuk, hogy a második félidőben, beleértve a hosszabbítást is, több gól esett. A rendes játékidő leteltét követően öt gólt is láthattunk, de mégsem ez a legeseménydúsabb időszak, hiszen az az első félidő dereka, hat találattal a 16. és a 30. perc közötti etap. A Videoton és a Honvéd pozitív gólkülönbséggel esett ki, ráadásul a Honvéd veretlenül.

Jól látszik, hogy a Videoton az első félidőkben, egészen pontosan a mérkőzések első 15 percében volt igazán veszélyes, amelyet követően veszített eredményességéből. A Honvéd és a Debrecen is a második félidőben volt hatékonyabb. Érdekesség, hogy a Loki nem lőtt egyetlen gólt sem az első felvonásokban.

Labdabirtoklás

A végig kezdeményező Videoton átlagosan 58,5 százalékot birtokolta a labdát. Mindössze egyetlen mérkőzésen, a Vaduz elleni visszavágón nem sikerült elérnie az 50 százalékot, ahol ugye egyetlen, kiesést jelentő vereségét is elszenvedte. A Honvéd 38,5, míg a Debrecen 37,75 százalékos mutatóval rendelkezik. A magyarok átlaga 44,92%. Az NB I-ben a vidi tavaly 52,2 százalékot, a Honvéd 48,28 százalékot, a Debrecen 43,25 százalékot ért el.

A labda játékban 39787 másodpercet, azaz 663 percet volt a magyar csapatok mérkőzésein. Ebből a mieink 17934 másodpercet, azaz 299 percet tartották azt maguknál. Érthetően a feljebb már taglalt adatok tükrében ebben is a Vidi jeleskedett a magyarok közül 8128 másodperccel, avagy 135 perccel.

Érdekesség, hogy az NB I-ben az előző idényben mérkőzésenként átlagosan 52,83 percet volt játékban a labda, míg az Európa-liga magyarokra vonatkozó mérkőzésein átlagosan majd’ három perccel többet, azaz 55,25 percet.

Lapjárás

Nem voltak durvák a magyar csapatok, amit kifejezetten jól tükröz a lapok megoszlása. A Debrecen öt, a Videoton hat, a Honvéd 14 sárgát kapott. A helyenként durvább ellenfelek összesen 38 sárgát zsebeltek be. Kiállítás nem hátráltatta a mieinket, viszont a Zetát és a Vaduzt is egy-egy igen.

Az összes magyar érdekeltségű mérkőzésen a szabálytalanságok 16,71 százalékát követte sárga lap, 0,53 százalékát pedig kiállítás. Az adat nagysága miatt érdemes megemlíteni, hogy a Budapest Honvéd szabálytalanságait 22,22 százalékban követte lap. Ez majd’ tíz százalékkal magasabb a Honvéd tavalyi NB I-es mutatójánál.

Lövések

A lőlap szerint a Videoton próbálkozott a legtöbbet, hiszen 59 kapura lövése volt. A Debrecennek 46, a Honvédnak 21. Ebből a fehérváriak 22, a hajdúságiak 14, a fővárosiak nyolc ízben voltak pontosak. Százalékban mérve a Honvéd (38,1%) az első, a Vidi (37,29%) a második és a Loki (30,43%) a harmadik.

Nézzük a hatékonyságot! A Honvéd a kapura lövései 19,05 százalékát, míg a kaput találó lövések 50 százalékát váltotta gólra. Ez utóbbi kifejezetten jó adat annak fényében, hogy ellene mennyit kísérleteztek. De erről később! A Loki és a Vidi hasonló lőlappal rendelkezik a kapu felé tartó lövések tekintetében, míg a kaput találó lövések gólra váltásának hatékonysága a Lokinál erősebb (35,71%) a Vidivel szemben (27,27%). A fehérváriak esetében a helyzetek elpuskázása egyértelműen felelős a kiesésért főleg akkor, ha a Vaduz elleni párharc mindkét mérkőzését felelevenítjük. Míg a Debrecen és a Honvéd javított tavalyi NB I-es mutatóján, a Videoton négy százalékot rontott, ami utóbbi esetében a tavalyi bajnoki góljai tekintetében kettőt jelent. Ez a két találat pedig most nagyon hiányzott.

A Videoton ellen 45, a Debrecen ellen 68, a Honvéd ellen 80 kapura lövés volt. Míg a Videoton és a Debrecen kapuját 40 százalékban el is találták, addig a Honvédét csak 31,25 százalékban. Nem véletlen, hogy a kispestiek csak a kapura lövések 2,5 százalékából, a kaput eltaláló lövések mindössze nyolc (!) százalékából kaptak gólt. Ez kiváló kapusteljesítményt is tükröz, így a botrányos végjátékot hozó Universitatea Craiova elleni Európa-liga-selejtezőn keresztszalag-szakadást szenvedő Lefkovits Robi óriási érvégést jelent majd.

Párharcok

1927 párharcot hoztak a magyarok mérkőzései, melyekből 935-öt megnyertek, 992-t elveszítettek. Ez százalékban 48,64-51,36-ot jelent a vesztes párharcok javára. Egyedül a Videoton tudott 50 százalék fölött teljesíteni. A Debrecen kb. öt százalékot, a Honvéd pedig kettőt rontott tavalyi NB I-es átlagához képest. Ezzel szemben a Videoton hat százalékot javított.

Szabálytalanságok

Összesen 377 szabálytalanság történt csapataink Európa-liga-mérkőzésein. A mieink 201-et, ellenfeleik 176-ot vétetettek. A legsportszerűbb a Videoton (59), míg a legdurvább a Debrecen (79) volt. A mérkőzéseit irányító Fehérvár (69) szenvedte el a legtöbb szabálytalanságot, míg a legkevesebbet a Debrecen (47). A legdurvább mérkőzésnek a Craiova-Honvéd derbi bizonyult, ahol a hazaiak 23, a vendégek 22 alkalommal lépték át a szabályos kereteket. Érdekesség még, hogy a Torino csupán hat alkalommal szabálytalankodott a Loki ellen az odavágón, valamint a Vaduz 26-szor a Vidi elleni visszavágón.

Szögletek

Összesen 97 szögletet hozott a 12 mérkőzés. A Videoton 22-8-cal, a Honvéd 10-23-mal, a Debrecen 14-20-al zárt. Érdekes adat, hogy a honvédnak a Craiova elleni visszavágón mindössze egy szöglete volt.

Fotó: nb1.hu

A Maribor vagy a Rosenborg érkezhet

Amennyiben a Ferencváros bravúrt hajt végre a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében, azaz kiejti a Dinamo Zágrábot, a Maribor-Rosenborg párharc továbbjutójával mérkőzhet meg a főtáblára kerülés utolsó állomásán.

Bajnoki ág

Dinamo Zagreb (horvát) / Ferencváros – Maribor (szlovén) / Rosenborg (norvég)

Kolozsvár / Celtic (skót) – Slavia Praha (cseh)

Young Boys (svájci) – Crvena zvezda (szerb) / Köbenhavn (dán)

APOEL (ciprusi) / Qarabag (azeri) – PAOK (görög) / Ajax (ajax)

Nem bajnoki ág

Basel (svájci) / LASK (osztrák) – Club Brugge (belga) / Dinamo Kijev (ukrán)

Istanbul Basaksehir (török) / Olimpiakosz (görög) – Krasznodar (orosz) / Porto (portugál)

Ha a Dinamo Zágráb erősnek bizonyul, az Európa-liga rájátszásában a Ferencváros a Maccabi Tel-Aviv (izraeli)-Suduva (litván) párharc győztesével mérkőzhet meg a főtáblára jutásért. #fradi #ferencvaros #maccabi #maccabitelaviv #uefaeuropaleague

A Dinamo Zagreb lehet a Fradi ellenfele

Amennyiben a Ferencváros legyőzi a máltai Vallettát, ellenfele a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében a Dinamo Zágráb/Szaburtalo párharc győztese lesz. 

Párosítások (bajnoki ág):

Maccabi Tel-Aviv (izraeli)/Kolozsvár – Celtic (skót)/Nõmme Kalju (észt)
APOEL (ciprusi)/Szutjeszka (montenegrói) – Qarabağ (azeri)/Dundalk (ír)
PAOK (görög)-Ajax (holland)
GNK Dinamo (horvát)/Saburtalo (grúz)- Ferencváros/Valletta (máltai)
Crvena zvezda (szerb)/HJK Helsinki (finn)-København (dán)/The New Saints (walesi)
Maribor (szlovén)/AIK (svéd)-BATE Borisov (fehérorosz)/Rosenborg (norvég)

Párosítások (nem bajnoki ág):

İstanbul Başakşehir (török)-Olympiacos (göröh)/Viktoria Plzeň (cseh)
Krasznodar (orosz)-Porto (portugál)
Club Brugge (belga)-Dinamo Kijev (ukrán)
Basel (svájci)/PSV Eindhoven (holland)-LASK Linz (osztrák)

Fotó: total-croatia-news.com

Hétszázezren a lelátón, tízben a Fradi

A Bajnokok Ligája és az Európa-liga első selejtezőkörének mérkőzéseit összesen 724425 néző tekintette meg a stadionokban, mely 44,21 százalékos stadionkihasználtságot von maga mellé. A 126 mérkőzésből a Ferencváros-Ludogorec megmérettetésen jelen lévő 18115 néző a nyolcadik helyet eredményezte a győzelem mellé a magyar bajnoknak. A Debrecen 22., a Honvéd 58., a Videoton 74.

Nézőszám szerint

# Hazai Vendég Stadion Nézőszám
1. Celtic FK Szarajevó Celtic Park 58662
2. Glasgow Rangers St Joseph’s Ibrox Stadium 45718
3. FK Szarajevó Celtic Asim Ferhatović Hase Stadion 24723
4. Crvena Zvezda Suduva Stadion Rajko Mitić 23751
5. Asztana Kolozsvár Asztana Aréna 18587
6. Kairat Almaty Siroki Brijeg Ortalıq Stadion 18500
7. Hajduk Split Gzira Stadion Poljud 18236
8. Ferencváros Ludogorec Groupama Aréna 18115
9. Levszki Szófia Rózsahegy Vivacom Arena 17250
10. Maccabi Haifa Mura Sammy Ofer Stadium 16127
11. Ordabaszi Torpedo Kutaiszi Stadion Qajimuqan Muñaytpasov 15900
12. Craiova Sabail Stadionul Ion Oblemenco 15763
13. Legia Varsó Europa FC Stadion Miejski 14839
14. Aberdeen RoPs Pittodrie Stadium 14377
15. Cracovia Dunaszerdahely Stadion Cracovii im. Józefa Piłsudskiego 13255
16. Rosenborg Linfield Lerkendal Stadion 11904
17. BATE Piaszt Gliwice Borisov Arena 11529
18. AIK Ararat-Armenia Friends Arena 11382
19. Slovan Bratislava Sutjeska Národný Futbalový Štadión 11250
20. Hapoel Beer Sheva Laci Yaakov Turner Toto Stadium 10980
21. Brondby Inter Turku Brøndby Stadion 10275
22. Debrecen Kukesi Nagyerdei Stadion 10250
23. Dunaszerdahely Cracovia MOL Aréna 9860
24. Piaszt Gliwice BATE Stadion Miejski 9312
25. Malmö Ballymena Swedbank Stadion 8667
26. CSZKA Szófia OFK Titograd Stadion Bâlgarska Armija 8500
27. Kilmarnock Connah’s Quay Rugby Park 8306
28. Kolozsvár Asztana Stadionul Dr. Constantin Rădulescu 8092
29. Shkupi Pyunik Toše Proeski Arena 8045
30. Feronikeli The New Saints Stadiumi Fadil Vokrri 7800
31. Szaburtalo Sheriff Tiraszpol Mikheil Meskhis sakhelobis Stadioni 7560
32. Ludogorec Ferencváros Ludogorets Arena 7365
33. Maribor Valur Stadion Ljudski vrt 6716
34. Dinamo Minszk Liepaja Stadyen Dynama 6705
35. Riga Dundalk Stadions Skonto 6050
36. Qarabag Partizani Tirana Dalğa Arena 5932
37. Norrköpping St Patrick’s Östgötaporten 5925
38. Sheriff Tiraszpol Szaburtalo Bolshaya Sportivnaya Arena 5706
39. Petrocub AEK Larnaca Stadionul Zimbru 5316
40. Shamrock Rovers Brann Bergen Tallaght Stadium 5135
41. FCSB Milsami Orhei Stadionul Marin Anastasovici 4850
42. Vitebszk KuPs Stadyen Central’ny Vitsyebski 4780
43. Szutjeszka Slovan Bratislava Stadion Kraj Bistrice 4764
44. HJK Helszinki Havnar Bóltfelag Telia 5G -areena 4719
45. Brann Bergen Shamrock Rovers Brann Stadion 4560
46. Radnicki Nis Flora Tallin VenueGradski Stadion 4329
47. Nagyszombat Radnik Bijeljina City Arena 4222
48. Olimpija Ljubljana Riga FS Stadion Stožice 4200
49. Mura Maccabi Haifa Mestni Štadion Fazanerija 3950
50. Liepaja Dinamo Minszk Stadions Daugava 3793
51. Molde KR Aker Stadion 3756
52. Torpedo Kutaiszi Ordabaszi Mikheil Meskhis sakhelobis Stadioni 3753
53. Zalgirisz Vilniusz Budapest Honvéd Vilniaus LFF stadionas 3725
54. Inter Turku Brondby Veritas Stadion 3711
55. Rózsahegy Levszki Szófia Štadión pod Čebraťom 3695
56. Dinamo Tibiliszi Engordany Boris Paichadze Dinamo Arena 3680
57. Riga FS Olimpija Ljubljana Daugavas Stadionā 3652
58. Budapest Honvéd Zalgirisz Vilniusz Illovszky Rudolf Stadion 3622
59. AEK Larnaca Petrocub George Karapatakis 3561
60. Suduva Crvena Zvezda Marijampolės sporto centro stadione 3200
61. Cork City Niederkorn Turner’s Cross 3137
62. Dundalk Riga Oriel Park 3100
63. Szoligorszk Hibernians Stadyen Budaŭnik 3048
64. Milsami Orhei FCSB Complexul Sportiv Raional 3000
65. Linfield Rosenborg Windsor Park 2710
66. Haugesund Cliftonville Haugesund Stadion 2633
67. KuPs Vitebszk Savon Sanomat Areena 2560
68. Sabail Craiova Bayıl Arena 2550
69. Shkendija Nomme Kallju Toše Proeski Arena 2542
70. Zrinski Mostar Akademija Pandev Stadion Bijeli Brijeg 2500
71. Tobol Jeunesse D’Esch Asztana Arena 2500
72. Siroki Brijeg Kairat Almaty Stadion Pecara 2436
73. St Patrick’s Norrköpping Richmond Park 2389
74. Videoton Zeta Pancho Aréna 2148
75. Partizani Tirana Qarabag Stadiumi Selman Stërmasi 2120
76. Banants Csukaricski Banants Stadion 2100
77. Pyunik Shkupi Gyumri City Stadium 2050
78. St Joseph’s Glasgow Rangers Victoria Stadium 2050
79. RoPs Aberdeen Rovaniemen Keskuskenttä 2000
80. Niederkorn Cork City Stade Parc des Sports 1927
81. Ballymena Malmö The Showgrounds 1736
82. Ventspils Teuta Olimpiskā centra Ventspils Stadionā 1730
83. Buducsnoszt Narva Trans Stadion Pod Goricom 1700
84. Domzale Balzan Športni Park 1648
85. Nomme Kallju Shkendija Kadrioru staadion 1640
86. Akademija Pandev Zrinski Mostar Toše Proeski Arena 1562
87. La Valletta F91 Dudelange MFA Centenary Stadium 1512
88. Radnik Bijeljina Nagyszombat Gradski Stadion 1500
89. Neftcsi Baku Szperanta Niszporeni Bakcell Arena 1500
90. Ararat-Armenia AIK Yerevan Football Academy 1497
91. Riterai Vilniaus LFF stadionas 1480
92. Chikhura Fola Esch Boris Paichadze Dinamo Arena 1458
93. Levadia Stjarnan A. Le Coq Arena 1446
94. Apollon Limasszol Zalgirisz Kaunasz Neo GSP 1427
95. B36 Crusaders Gundadalur 1422
96. Connah’s Quay Kilmarnock Corbett Sports Stadium 1410
97. Laci Hapoel Beer Sheva Stadiumi Laçi 1400
98. Jeunesse D’Esch Tobol Stade de la Frontière 1384
99. Szperanta Niszporeni Neftcsi Baku Stadionul Zimbru 1370
100. Cliftonville Haugesund Solitude 1342
101. Alashkert Makedonija GP Yerevan Football Academy 1285
102. Flora Tallin Radnicki Nis A. Le Coq Arena 1250
103. Csukaricski Banants Stadion na Banovom brdu 1203
104. Valur Maribor Vodafonevöllurinn 1201
105. Breidablik Vaduz Kópavogsvöllur 1153
106. F91 Dudelange La Valletta Stade Josy Barthel 1152
107. The New Saints Feronikeli Park Hall Stadium 1140
108. Crusaders B36 Seaview 1112
109. Fola Esch Chikhura Stade Émile Mayrisch 1087
110. Riterai Svangaskarð 980
111. OFK Titograd CSZKA Szófia Stadion Pod Goricom 969
112. Zeta Videoton Stadion Pod Goricom 965
113. Stjarnan Levadia Samsung völlurinn 876
114. Vaduz Breidablik Rheinpark Stadion 837
115. Europa FC Legia Varsó Victoria Stadium 787
116. Zalgirisz Kaunasz Apollon Limasszol Marijampolės sporto centro stadione 717
117. Gzira Hajduk Split MFA Centenary Stadium 683
118. Makedonija GP Alashkert Trening centar Petar Miloševski 656
119. Havnar Bóltfelag HJK Helszinki Gundadalur 620
120. Hibernians Szoligorszk MFA Centenary Stadium 608
121. Teuta Ventspils Stadiumi Niko Dovana 575
122. Kukesi Debrecen Elbasan Arena 547
123. Engordany Dinamo Tibiliszi Estadi Comunal d’Andorra la Vella 408
124. Balzan Domzale MFA Centenary Stadium 389
125. KR Molde Alvogenvöllurinn 355
126. Narva Trans Buducsnoszt Rakvere linnastaadion 319

Kihasználtság szerint

# Hazai Vendég Férőhely Kihasználtság
1. Milsami Orhei FCSB 3023 99,24%
2. Celtic FK Szarajevó 60832 96,43%
3. Piaszt Gliwice BATE 9913 93,94%
4. Glasgow Rangers St Joseph’s 51082 89,50%
5. Cracovia Dunaszerdahely 15016 88,27%
6. BATE Piaszt Gliwice 13141 87,73%
7. Alashkert Makedonija GP 1500 85,67%
8. Ludogorec Ferencváros 8808 83,62%
9. Niederkorn Cork City 2400 80,29%
10. Dunaszerdahely Cracovia 12700 77,64%
11. Szutjeszka Slovan Bratislava 6180 77,09%
12. Rózsahegy Levszki Szófia 4817 76,71%
13. Ferencváros Ludogorec 23698 76,44%
14. Liepaja Dinamo Minszk 5008 75,74%
15. La Valletta F91 Dudelange 2000 75,60%
16. Riga Dundalk 8207 73,72%
17. Mura Maccabi Haifa 5400 73,15%
18. Szoligorszk Hibernians 4200 72,57%
19. Budapest Honvéd Zalgirisz Vilniusz 5024 72,09%
20. Riga FS Olimpija Ljubljana 5083 71,85%
21. Kairat Almaty Siroki Brijeg 26242 70,50%
22. FK Szarajevó Celtic 35630 69,39%
23. Zalgirisz Vilniusz Budapest Honvéd 5422 68,70%
24. Hapoel Beer Sheva Laci 16126 68,09%
25. Aberdeen RoPs 22199 64,76%
26. Qarabag Partizani Tirana 9258 64,07%
27. Asztana Kolozsvár 30254 61,44%
28. Shamrock Rovers Brann Bergen 8600 59,71%
29. Levszki Szófia Rózsahegy 29200 59,08%
30. Vitebszk KuPs 8144 58,69%
31. Pyunik Shkupi 3500 58,57%
32. Feronikeli The New Saints 13500 57,78%
33. FCSB Milsami Orhei 8500 57,06%
34. The New Saints Feronikeli 2000 57,00%
35. Videoton Zeta 3865 55,58%
36. Rosenborg Linfield 21850 54,48%
37. KuPs Vitebszk 4700 54,47%
38. Ventspils Teuta 3200 54,06%
39. Domzale Balzan 3100 53,16%
40. Hajduk Split Gzira 34448 52,94%
41. Maribor Valur 12702 52,87%
42. Maccabi Haifa Mura 30820 52,33%
43. Dundalk Riga 6000 51,67%
44. Suduva Crvena Zvezda 6250 51,20%
45. Craiova Sabail 30983 50,88%
46. Petrocub AEK Larnaca 10500 50,63%
47. Debrecen Kukesi 20340 50,39%
48. Slovan Bratislava Sutjeska 22500 50,00%
49. Valur Maribor 2489 48,25%
50. Legia Varsó Europa FC 31103 47,71%
51. Kilmarnock Connah’s Quay 18128 45,82%
52. Crvena Zvezda Suduva 51862 45,80%
53. St Patrick’s Norrköpping 5340 44,74%
54. AEK Larnaca Petrocub 8000 44,51%
55. HJK Helszinki Havnar Bóltfelag 10770 43,82%
56. Siroki Brijeg Kairat Almaty 5628 43,28%
57. Ordabaszi Torpedo Kutaiszi 37000 42,97%
58. Sabail Craiova 6000 42,50%
59. Sheriff Tiraszpol Szaburtalo 13460 42,39%
60. Banants Csukaricski 5000 42,00%
61. RoPs Aberdeen 4768 41,95%
62. Cork City Niederkorn 7485 41,91%
63. St Joseph’s Glasgow Rangers 5000 41,00%
64. Inter Turku Brondby 9372 39,60%
65. Ballymena Malmö 4390 39,54%
66. CSZKA Szófia OFK Titograd 22015 38,61%
67. Stjarnan Levadia 2300 38,09%
68. Connah’s Quay Kilmarnock 3800 37,11%
69. Malmö Ballymena 24148 35,89%
70. Brondby Inter Turku 29000 35,43%
71. Kolozsvár Asztana 23200 34,88%
72. Norrköpping St Patrick’s 17234 34,38%
73. Gzira Hajduk Split 2000 34,15%
74. Nomme Kallju Shkendija 4880 33,61%
75. Crusaders B36 3383 32,87%
76. Molde KR 11800 31,83%
77. Engordany Dinamo Tibiliszi 1299 31,41%
78. Hibernians Szoligorszk 2000 30,40%
79. Szaburtalo Sheriff Tiraszpol 25453 29,70%
80. Csukaricski Banants 4070 29,56%
81. Haugesund Cliftonville 8950 29,42%
82. B36 Crusaders 5000 28,44%
83. Fola Esch Chikhura 3826 28,41%
84. Laci Hapoel Beer Sheva 5000 28,00%
85. Riterai 5422 27,30%
86. Olimpija Ljubljana Riga FS 16038 26,19%
87. Brann Bergen Shamrock Rovers 17686 25,78%
88. Jeunesse D’Esch Tobol 5400 25,63%
89. Shkupi Pyunik 32580 24,69%
90. Cliftonville Haugesund 5442 24,66%
91. Radnicki Nis Flora Tallin 18321 23,63%
92. Nagyszombat Radnik Bijeljina 19200 21,99%
93. Makedonija GP Alashkert 3000 21,87%
94. Breidablik Vaduz 5501 20,96%
95. AIK Ararat-Armenia 54329 20,95%
96. Balzan Domzale 2000 19,45%
97. Partizani Tirana Qarabag 12724 16,66%
98. Dinamo Minszk Liepaja 41024 16,34%
99. Europa FC Legia Varsó 5000 15,74%
100. Radnik Bijeljina Nagyszombat 9730 15,42%
101. Torpedo Kutaiszi Ordabaszi 25453 14,74%
102. Linfield Rosenborg 18614 14,56%
103. F91 Dudelange La Valletta 8125 14,18%
104. Szperanta Niszporeni Neftcsi Baku 10500 13,05%
105. Narva Trans Buducsnoszt 2500 12,76%
106. Zrinski Mostar Akademija Pandev 20000 12,50%
107. Havnar Bóltfelag HJK Helszinki 5000 12,40%
108. Riterai 8020 12,22%
109. Zalgirisz Kaunasz Apollon Limasszol 6250 11,47%
110. Buducsnoszt Narva Trans 15230 11,16%
111. Ararat-Armenia AIK 13500 11,09%
112. Vaduz Breidablik 7838 10,68%
113. KR Molde 3333 10,65%
114. Levadia Stjarnan 14405 10,04%
115. Neftcsi Baku Szperanta Niszporeni 15000 10,00%
116. Flora Tallin Radnicki Nis 14405 8,68%
117. Tobol Jeunesse D’Esch 30254 8,26%
118. Shkendija Nomme Kallju 32580 7,80%
119. Dinamo Tibiliszi Engordany 54139 6,80%
120. OFK Titograd CSZKA Szófia 15230 6,36%
121. Zeta Videoton 15230 6,34%
122. Apollon Limasszol Zalgirisz Kaunasz 22859 6,24%
123. Akademija Pandev Zrinski Mostar 32580 4,79%
124. Teuta Ventspils 12040 4,78%
125. Kukesi Debrecen 12342 4,43%
126. Chikhura Fola Esch 54139 2,69%

FTC – Ludogorec BL Bajnokok Ligája foci labdarúgás Groupama Aréna. FORRÁS: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

Harmadik a Ferencváros

A Bajnokok Ligája első selejtezőkörének odavágóit követően a Ferencváros a dobogó harmadik fokát foglalja el, már ami a nézőszámot illeti. A 76,5 százalékban megtelt Groupama Aréna 18115 nézője megsüvegelendő ebben a szakaszban, hiszen az átlag 7024 fő/mérkőzés.

A három legtöbb nézőt felvonultató csapat. Kattints a képre a nagyobb méretért!

A Bajnokok Ligája első selejtezőkörének első mérkőzéseire összesen 112389-en látogattak ki, ami 45,59 százalékos stadionkihasználtságot jelent. Az átlagnézőszám 7024 fő volt. Persze rögtön hozzá kell tegyünk, több csapat nem rendelkezik nagy stadionnal, így az elején nem várható igazán magas nézőszám sem.

Ahogy nem volt ez várható az előselejtezőben sem. A minikupát Albániában rendezték, ahol a Feronikeli diadalmaskodott. A három összecsapást a 13500 férőhelyes Stadiumi Fadil Vokrriban bonyolították le, ahol a Tre Penne-Santa Coloma (0-1) meccsen mindössze 35 fő, a Feronikeli-Lincoln Red Imps (1-0) derbin 3000 fő, valamint a Feronikeli-Santa Coloma (2-1) összecsapáson 1900 néző volt jelent. Az átlag így 1645, míg az összlétszám 4935 fő az előselejtezőben.

Íme a nézőszámok!

Dátum Hazai Vendég Stadion Férőhely Nézőszám Kihasználtság Eredmény
2019.07.09 FK Szarajevó Celtic Asim Ferhatović Hase Stadion 35630 24723 69,39% 1-3
2019.07.09 Asztana Kolozsvár Asztana Aréna 30254 18587 61,44% 1-0
2019.07.10 Ferencváros Ludogorec Groupama Aréna 23698 18115 76,44% 2-1
2019.07.10 BATE Piaszt Gliwice Borisov Arena 13141 11529 87,73% 1-1
2019.07.10 Slovan Bratislava Sutjeska Národný Futbalový Štadión 22500 11250 50,00% 1-1
2019.07.10 Sheriff Tiraszpol Szaburtalo Bolshaya Sportivnaya Arena 13460 5706 42,39% 0-3
2019.07.09 HJK Helszinki Havnar Bóltfelag Telia 5G -areena 10770 4719 43,82% 3-0
2019.07.09 Suduva Crvena Zvezda Marijampolės sporto centro stadione 6250 3200 51,20% 0-0
2019.07.10 Dundalk Riga Oriel Park 6000 3100 51,67% 0-0
2019.07.10 Linfield Rosenborg Windsor Park 18614 2710 14,56% 0-2
2019.07.10 Partizani Tirana Qarabag Stadiumi Selman Stërmasi 12724 2120 16,66% 0-0
2019.07.09 Nomme Kallju Shkendija Kadrioru staadion 4880 1640 33,61% 0-1
2019.07.09 Ararat-Armenia AIK Yerevan Football Academy 13500 1497 11,09% 2-1
2019.07.10 Valur Maribor Vodafonevöllurinn 2489 1201 48,25% 0-3
2019.07.09 F91 Dudelange La Valletta Stade Josy Barthel 8125 1152 14,18% 2-2
2019.07.09 The New Saints Feronikeli Park Hall Stadium 2000 1140 57,00% 2-2

UEFA A és B felvételi előkészítők

Az MLSZ Edzőképző Központja 2019 augusztusában UEFA A és UEFA B tanfolyamokra hirdet meg felvételi vizsgá(ka)t. Ha szeretnél nagyobb eséllyel részt venni ezen események valamelyikén, jelentkezz a Focifüggő felkészítőjére! A képzések függetlenek az MLSZ Edzőképző Központjától.

Mit nyújt a tanfolyam?

[info_list_father][info_list_son theme=”right” style=”icon” titleclr=”#1e73be” icon=”fa fa-key” title=”Hozzáférést”]Július elsejétől (vagy később a jelentkezés napjától) teljes hozzáférést biztosítunk a tesztekhez egészen augusztus végéig, így a Grassroots C és az UEFA B tesztet is használhatod.[/info_list_son][info_list_son theme=”right” style=”icon” titleclr=”#1e73be” icon=”fa fa-coffee” title=”Teljes ellátást”]A nap során délelőtt és délután gyümölcsöket, sós és édes ropogtatnivalót, vizet, üdítőt és minőségi kávét (Nespresso) biztosítunk a résztvevőknek. Az akadémia éttermében pedig ebéddel várunk mindenkit a fárasztó gyakorlatot követően. Gondolunk az ételérzékenyekre is.[/info_list_son][info_list_son theme=”right” style=”icon” titleclr=”#1e73be” icon=”fa fa-life-ring” title=”Mentőövet”]Mind a gyakorlat, mind az elmélet során igyekszünk a legnagyobb figyelemmel kísérni a produkciókat és minden résztvevőnek a lehető legtöbbet segíteni.[/info_list_son][info_list_son theme=”right” style=”icon” titleclr=”#1e73be” icon=”fa fa-podcast” title=”Online segítséget”]Nem engedjük el a kezed a tanfolyamot követően sem, hiszen online segítségnyújtással járulunk hozzá a remélhetőleg sikeres felvételidhez.[/info_list_son][/info_list_father]

Időterv

[info_list_father][info_list_son style=”icon” titleclr=”#dd3333″ icon=”fa fa-handshake-o” title=”08:30-08:55 érkezés”]A résztvevőknek 8:30-tól van lehetőségük a Magyar Futball Akadémiára érkezni, ahol külön a hölgyeknek és külön a férfiaknak öltözési lehetőséget biztosítunk.[/info_list_son][info_list_son style=”icon” titleclr=”#dd3333″ icon=”fa fa-futbol-o” title=”09:00-11:45 gyakorlati foglalkozás”]A rövid köszöntőt a gyakorlati foglalkozások váltják. A résztvevők kis létszámú csoportokban három állomáson gyakorolhatnak (dekázás, padra passz, labdavezetés), ahol szakképzett edzők, technikás játékosok adnak tippeket és segítik a felkészülést. A forgások között pihenőt tartunk.[/info_list_son][info_list_son style=”icon” titleclr=”#dd3333″ icon=”fa fa-cutlery” title=”12:00-13:00 ebéd”]Az ebédszünet előtt ismét lesz lehetőség az öltözésre, zuhanyzásra. Az ebédet az akadémia éttermében biztosítjuk a résztvevők számára.[/info_list_son][info_list_son style=”icon” titleclr=”#dd3333″ icon=”fa fa-laptop” title=”13:00-16:00 elméleti foglalkozás”]A nap második felében az elméleti képzésen lesz a hangsúly. Ötvenperces órákon gyakorolhatják a résztvevők az elkészített teszteket, melyeken oktatóink a felvetődő kérdések esetén készséggel segítenek. Az egyes órák között tízperces kávészüneteket tartunk.[/info_list_son][/info_list_father]

Helyszín: Magyar Futball Akadémia

Kötelező felszerelés:

  • Műfűre alkalmas cipő (tilos az éles)
  • Külön felszerelés az elméleti és a gyakorlati foglalkozásokra
  • Laptop/tablet/telefon, mely az elméleti foglalkozáson nélkülözhetetlen lesz számodra

Mikor?

2019.07.20 szombat
2019.07.28 vasárnap

Mennyiért?

20.000 Ft/fő/nap
max: 40 fő/nap

A tanfolyamok legalább öt fővel indulnak, amennyiben ezen létszám nincs meg, a két tanfolyamot összevonjuk és a második időpontban tartjuk. Erről legkésőbb 07.15-én 12 óráig e-mailben értesítjük az érintetteket. 

Lemondás

Amennyiben mégsem tudnál jönni a tanfolyamra, s azt a tanfolyamot (amelyikre jelentkeztél) megelőző kettő héttel jelzed e-mailben, 3000 forint kezelési költség ellenében visszautaljuk a befizetett összeget.

Amennyiben mégsem tudnál jönni az első tanfolyamra, s azt a tanfolyamot megelőző legkésőbb egy héttel jelzed e-mailben, akkor ha van szabad hely, részt vehetsz a második tanfolyamon.

Ezeken az időpontokon felül nem áll módunkban visszautalni jelentkezési díjat és átvezetni a regisztrációdat a későbbi tanfolyamra.