Elkészítettük a magyar csapatok Európa-liga-elemzéséhez hasonló összegzésünket a Ferencvárost illetően is. Ugyan a magyar bajnoknak egy köre még van, azért a BL-t górcső alá vettük. Íme!

Szabálytalanságok

Teljesen átlagos adatokat kapunk akkor, amikor a túlzott mértékű szerelések számát boncolgatjuk. A Fradi 83 elkövetett és 76 elszenvedett szabálytalansága átlagosan a hat mérkőzésen 13,8-at és 12,6-ot jelent. A tavalyi NB I-es adatokhoz képest az elkövetett szabálytalanságok átlagosan 0,7 darabbal, míg az elszenvedettek átlagosan 4,2 darabbal estek vissza a zöld-fehérek esetében. Az FTC a legtöbbet a Valletta elleni hazai mérkőzésén (17), míg a legkevesebbet zágrábi megmérettetésén (10) szabálytalankodta.

Ami a fenti értékeknél érdekesebbnek tűnik, hogy az előző NB I-es kiírásban a Fradi ellenfelei kettő százalékkal több sárga, míg hat tized százalékkal több piros lapot kaptak átlagosan. Ez a sárgák esetében 18,42 százalékról 16,54 százalékra, míg a pirosak tekintetében 2,63 százalékról 2,04 százalékra történő csökkenést mutat. A Ferencváros estében a büntetések vonzata nagyjából megegyező.

Átadások

Ami elsőre feltűnő volt a Fradi meccseit látva, hogy a razgradi visszavágót leszámítva végig a labda és a játék kontrollálására törekedett. 2929 passzkísérletéből 2534 ért célba, ami 81,73 százalékos precizitást jelent. Ez nem rossz, bár az előző NB I-es kiírásban 84,69 százalékot produkált a bajnok. A zöld-fehérek magyar riválisai átlagosan 80,77 százalékkal passzoltak a mögöttünk hagyott kiírásban az FTC elleni meccseken, míg a BL-ben ez az adat 78,3%.

Vizsgáljuk mélyebben a Fradi labdabirtoklását, egészen pontosan az átadásait. Mindössze egyetlen mérkőzésen, a Ludogorec elleni visszavágón passzolta a Fradi a legtöbbet a védőharmadban. Minden más esetben a középsó zónában igyekezett labdabirtoklást kialakítani. Sokan azt gondolnák, hogy az esetek túlnyomó többségében létszámfölényt biztosító első harmadban a legmagabiztosabb a zöld-fehérek adogatójátéka. Nos, ők tévednek, hiszen a Fradi a védőharmadban 82 százalékos, a középső harmadban 85,22 százalékos, míg a támadóharmadban 70,66 százalékos passzpontossággal bírt. Nagyon meglepő adat a szó pozitív értelmében, hogy Zágrábban a ferencvárosi középpálya 87,17 százalékos pontossággal passzolt. A Fradi összes sikeres passzának 49,46 százaléka, azaz majd’ a fele a középső zónában megy lábról lábra.

Labdabirtoklás

A következő kimutatás az átadásokhoz kapcsolódó labdabirtoklást hivatott elemezni. Az alábbi táblázatból azonnal kivehető, hogy a Fradi a hat mérkőzésén átlagosan 53 százalékban birtokolta a labdát, ami percre konvertálva összességében  17 perces többletet jelent. Csak és kizárólag Razgradban mutatott e tekintetben alárendelt szerepet  (40%) a Ferencváros, míg Zágrábban 57 százalékban volt játékosainál a labda. Az előző NB I-es kiírásban egyébként átlagosan 57 százalékban birtokolta a labdát a Fradi. Az átlagos játékidő 51,87 perc volt az FTC hat BL-meccsén.

Lőlap

Összesen 160 kapura lövést láthattunk a Ferencváros BL-mérkőzésein. Ebből a Fradi 67-et, míg ellenfelei 93-at jegyeznek. Ami pozitívabb a kísérletek tényénél, hogy az FTC lövéseinek 50,75 százaléka, míg ellenfeleié 45,16 százalékban találtak kaput.

Tíz ferencvárosi gól mellé kilenc kapott párosul. Ez annyit tesz, hogy a zöld-fehérek kísérleteinek 15 százaléka végződött góllal, míg a kaput is találó lövések esetében 29,41 százalékban született gól. Utóbbinál az előző NB I-es évadhoz képest ez négy százalékkal alacsonyabb adat.

Gólok megoszlása

A Fradi leggólerősebb periódusa a fordulást követő első negyedóra volt. Nagy kár, hogy a Dinamo Zágráb a visszavágón éppen ebben a ciklusban rendezte le a lényegi kérdéseket. Az első félidő második 15 percében is hat gólt jegyezhettünk fel, ám ezt egyenlő arányban.

A Fradi mérkőzésein összesen 901 párharc történt. Ezekből 455 alkalommal győztesen, 446-szor vesztesen kerültek ki Rebrov játékosai.

Fotó: Polyák Attila – Origo