[:hu]

Nézzük, hogy az első tizenegy fordulóban az InStat által elemzett főbb adatok alapján, azaz a szabálytalanságok, átadások, labdabirtoklás, lövések, szögletek, lapok és párharcok tekintetében miként teljesítettek honi csapataink.

Szabálytalanságok

Összesen 1924 szabálytalanság borzolta a kedélyeket a hazai élvonalbeli mérkőzéseken. Meglepő módon az első helyen majdnem holtverseny alakult ki, ugyanis a Haladás 202, a Paks 200 alkalommal volt a kelleténél durvább. Mivel az Újpest és a Videoton egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, ezért őket kivenném a legszabályosabb csapatok minősítéséből, bár tény, hogy keveset faultoltak. A legszabályosabb így a Mezőkövesd 143 szabálytalansággal míg a második a Budapest Honvéd 149-cel. Ha az elszenvedett szabálytalanságokat vizsgáljuk, toronymagasan kitűnik a mezőnyből a Ferencváros, hiszen a listavezető zöld-fehéreket 197 alkalommal darálták be. Ez döbbenetes, hiszen 22-vel több a második Puskás Akadémiánál. A legkíméletesebbek a Diósgyőrrel voltak ellenfeleik. A borsodiakat csak 146 alkalommal állították meg túl határozottan.

Átadások

Noha egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, a legtöbb átadási kísérlet (5974) az Újpest nevéhez fűződik. Nem is ez a minden, hanem az, hogy 5018 sikeres volt, ami a legtöbb pontos passz az NB I első tizenegy fordulója alatt. A lila-fehér passzpontosság 84%. Ez annyiban árnyalja a negyedik kerületi produktumot, hogy a pontosság tekintetében a mintegy kilencszázzal kevesebbet próbálkozó Videoton jobbnak bizonyult (5052/4110/85,1%). De az MTK is precíz csapat, hiszen a kék-fehérek passzpontossága 84,33%, míg a Ferencvárosé 84,36%. Az átlagos passzpontosság 82,05%. De kik pontatlanok? A Haladás próbálkozott a legkevesebb átadással, összesen 4159 alkalommal. A legkevesebb sikeres átadás viszont a Debrecen nevéhez fűződik 3232 darabbal. A passzpontosság tekintetében a leggyengébb mutatóval a Debrecen rendelkezik 77,28 százalékkal. Nyolcvan százalék alatt maradt a Puskás Akadémia (79,72%), a Haladás (79,13%) és a Honvéd (78,96%).

Nyilván az átadások számában mutatkozó fölény elővetíti, hogy az Újpest ellen tudták a legkevesebb átadási kísérletet produkálni az ellenfelek, ám nem ez az egyetlen meghatározó tényező, ami később látszódni is fog. A lilák ellen 3268, a Videoton ellen 3775, míg a Ferencváros ellen 3932 átadással próbálkoztak az ellenfelek. Itt a Vidi és a Fradi között a pótlást követően helycsere várható. A legtöbbet, 5199-et a Mezőkövesd ellen kíséreltek meg passzolni a csapatok. Az eredményesség tekintetében az Újpest ellen történt a legkevesebb sikeres átadás, szám szerint 2454 db, míg a Mezőkövesd ellen a legtöbb, 4385. Hogy az első mondatra visszakanyarodjak: nem a legkevesebbet passzoló Debrecen ellen próbálkoztak a legtöbbet, ezért előfordulhatna, hogy az Újpest hiába passzol sokat, ellene is megtörténhetne ugyanez, ami függ a labdabirtoklástól, a meccs tempójától és a labda játékban lévő idejétől is. Ami viszont mindenképpen egy jó adat az Újpest számára, hogy csak 75,25 százalékos az ellene tapasztalt passzsiker, ami egy döbbenetesen kimagasló adat, hiszen a többiek ellen 81 százaléknál nincs alacsonyabb adat. Mezőkövesden viszont már nem annyira rózsás a helyzet, hiszen az ellenfelek 84,34 százalékkal passzoltak ellenük. Ez egyébként taktikai okokra és az eredmények kedvező alakulására is visszavezethető, s a tabella negyedik helyén lehet, hogy pont legyintenek is rá egyet.

Labdabirtoklás

Az átlagos mérkőzésenkénti labdabirtoklási fölényt korábbi elemzésünkhöz hasonlóan továbbra is élvezi az Újpest 61,8 százalékkal. Jelentősen, öt százalékkal le van maradva a második Videoton (56,2%) és a harmadik Ferencváros (56%), bár a mezőnyhöz képest a magyar szinten gigásznak számító két említett is nagy előnnyel vezet. Ötven százalék fölött még az MTK áll  51,09 százalékkal. A legkevesebbet a Haladás birtokolta a labdát 45 százalékkal, de a Debrecen is csak 45,09 százalékot produkált e tekintetben. Legyinthetnénk egyet, hogy ez azért van, mert utolsó a Haladás, ám a Debrecen igen csak vitézkedik és komoly problémát okoz rendre riválisainak, tehát a taktikai felfogás eltérését nem is, de annak eredményességét azért érdemes lenne átrágni Szombathelyen. A labda játékban összesen 203777 percet, 3396 percet és 56,6 órát volt. A mérkőzések átlagos játékideje 52,3 perc.

Az Újpest ellen a legtöbbet a Puskás Akadémia birtokolta a labdát, 1679 másodpercet. 

A Honvéd az Újpest ellen csak 1026 másodpercet birtokolta a labdát, ami az idény negatív rekordja. 

Lövések

1566 kapura lövési kísérletet jegyezhettünk fel eddig az NB I-ben, melyekből a 36,85 százalék, azaz 577 kaput is találta. Az eddigi 171 gól azt is jelenti, hogy a lövések 10,92 százalékából, azaz kb. minden tizedik szándékból születik gól. Ha a kaput eltaláló lövéseket vizsgáljuk, akkor ez az érték 29,64%, ami háromszor hatékonyabb az előzőnél. A legtöbbet a Fradi (178), a legkevesebbet a Várda (89) lőtte kapura. A legtöbbet a Diósgyőr ellen (171), a legkevesebbet Fradi ellen lőtték kapura (100). Megjegyezendő, hogy az Újpest egy meccsel kevesebbet játszva 94 kísérletben részesült, de ez a szám valószínűleg a Videoton ellen a Fradién fölé kúszik.

Nézzük a kaput is eltaláló próbálkozásokat! Az MTK vezet, hiszen a kék-fehérek 72 alkalommal találták el ellenfeleik kapuját, ami a százalékos mutatót tekintve is megsüvegelendő, hiszen ez 46,45 százalékos mutatót jelent. A Diósgyőr 31 kaput találó lövéssel sereghajtó. A legpontosabb ugye az MTK, ám a legpontatlanabb az Újpest. A lila-fehérek 27,83 százalékos eredményt produkáltak, ami messze a legkarcsúbb adat. A legtöbbet a Kisvárda (66) a legkevesebbet Ferencváros (és a Videoton 33-33) kapuját találták el. Százalékban nézve 31,06 százalékkal a leghatékonyabb a Mezőkövesd, a legkevésbé hatékony a Haladás (42,95%).

A Ferencváros lőtte a legtöbb gólt (21), míg a legkevesebbet a Diósgyőr (8). A legtöbbet a Haladás és a Kisvárda kapta (23-23), a legkevesebbet pedig a Budapest Honvéd (és az Újpest 8-8). Ezek önmagukban is sejtelmes adatok, de vessük össze a lövésekkel őket! Lövéseiből 15,38 százalékos sikerességgel ért el gólt a Mezőkövesd, melynek nyomában ott a Paks 15,32 százalékkal. A legalacsonyabb adat a Diósgyőr nevéhez fűződik 8,16 százalékkal, de az Újpest sem lehet túl boldog, hiszen az ő adata 8,7%.Szomorú a helyzet Szombathelyen, hiszen a Haladás az ellene leadott lövések 15,44 százalékából gólt kapott. A legjobban pedig a Honvéd áll 7,02 százalékkal.

Szögletek

Eddig 635 szögletet rúghattak be játékosaink. A legtöbbet, 81-et a Ferencváros, akit 72-vel követ az MTK. A Kisvárdához fűződik a legkevesebb 25-tel. A Diósgyőr ellen elvégzett 71 szöglet a legmagasabb, míg a Fradi elleni 31 a legalacsonyabb valamely csapattal szemben megítélt szögletek tekintetében.

Lapjárás

294 alkalommal villant sárga, 16 esetben pedig piros lap az első tizenegy fordulóban. Nézzük, hogyan oszlottak meg, s boncolgassuk, milyen gyakorisággal követte a szabálytalanságokat lap! A paksiak igen durvák, ha azt vesszük figyelembe, hogy 31 sárgával a legtöbbet szankcionált csapatnak minősülnek. 29-cel szorosan tapad a Kisvárda és 28-28 sárgával a Diósgyőr és a Puskás Akadémia is verseng a mészáros címért. A legszabályosabb Mezőkövesd csak 17 sárgát kapott, ami a meccshátrányos Újpesttel a legcsekélyebb érték. Százalékban mérve a Videoton vétkes belépői jelentik a legmagasabb kockázatot a lapok tekintetében, hiszen 19 százalékos gyakorisággal villant a sárga. A Fradi (11,8%) és a Mezőkövesd (11,9%) nem panaszkodhat, hiszen meccseiken keveset villantak a sárgák. A legtöbb sárgát a Debrecen ellenfelei kapták, hiszen harminc alkalommal is előkerült ez a figyelmeztetési fajta. Ezzel szemben a Haladás riválisai keveset, csak 19 sárgát kaptak. Százalékban mérve a debreceni adat 20,7%, míg a szombathelyi 12,6%.

A Haladás és a Kisvárda is három-három pirosat kapott, így első helyen tanyázik a két érintett. Érthető is, hogy 1,9 százalékos kiállítás/szabálytalanság mutatóval első a Kisvárda. Második az Újpest (1,6%), harmadik a Haladás (1,5%). Nem kapott pirosat még Diósgyőr, Debrecen, Videoton és MTK játékos. A Fradi ellen villant a legtöbb piros, négyszer, míg a második MTK ellen háromszor. Előbbi 2%, utóbbi 1,7%. A Haladás, a Kisvárda, a Mezőkövesd és a Paks még nem játszott egyetlen percet sem, emberelőnyben.

Az első blokkban minden ötödik kisvárdai szabálytalanság lappal járt, ami a legmagasabb érték. A legalacsonyabb a Ferencváros nevénél olvasható 12,4 százalékkal. A Debrecen ellen elkövetett szabálytalanságok 21,4 százaléka járt sárga vagy piros lappal, míg a Haladás elleniek 12,6 százalékot produkáltak.

Összegezve: a szabálytalanságok 15,28 százaléka sárga, 0,83 százaléka piros, 16,11 százaléka pedig a kettő lap valamelyikével végződött.

Párharcok

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Az első tizenegy forduló 20046 párharcot hozott. Most ennek pontos tatalmába ne menjünk bele, azt se bontsuk szét, hogy légi, vagy földi csaták voltak ezek, maradjunk annál, hogy két ellentétes csapat játékosa között történt labdaszerző/labdamegtartó cselekményről van szó. A legtöbb párharc a Budapest Honvéd mérkőzésein volt, összesen 1795 darab. A legkevesebbet a Videoton játékosai vívták, 1365-öt, ami meccshátránnyal is kevés. Ebben az összegzésben érvényesül a nagy számok törvénye, ugyanis a legtöbb párharcot a Honvéd nyerte meg 908 darabbal. Talán az is evidens, hogy a Videotoné a legkevesebb nyertes 704 darabbal. Ha százalékos eredményt vizsgálunk, az Újpestet találjuk az élen, hiszen a lila-fehérek párharcaik 53,99 százalékát megnyerték. A legalacsonyabb adat a Diósgyőr neve mellett szerepel 47,5 százalékos értékkel. Ez fordítva is igaz a két csapatra a veszített párharcok tekintetében. Amennyiben tovább ízleljük a vesztes párharcokat, a legmagasabb számot a Debrecen neve mellett találjuk, ami egészen pontosan 919-et jelent. A Videotoné nem csak a legkevesebb nyertes, hanem a legkevesebb vesztes párharc is 661 darabbal.

[:]