[:hu]

Ahogy az ilyenkor várható, az átlagnézőszám csökkenése a stadionok kihasználtságának visszaesésével is járt az NB I-es labdarúgó-bajnokság második teljes fordulójában.

Készítette: Tolnai Balázs

Kezdeném némi magyarázattal, azaz hogyan jött ki az átlagos stadionkapacitás a Budapest Honvéd és a Videoton esetében. A fővárosiak három mérkőzést játszottak a hatezer férőhelyes Bozsik-stadionban, majd hetet a Hidegkuti Nándor Stadionban (5014 férőhely) és egyet Gyirmóton (4500 férőhely). A székesfehérváriak pedig ötször léptek pályára Felcsúton (3816 férőhely) és hatszor gyönyörű, novemberben átadott létesítményükben (14201 férőhely). Ez a két átlag kihatással volt az első kör adataira és kihatással is lesz mozgóátlagként a bajnokság végéig. Persze nyilván közelíteni fog a valós értékhez. Paksi viszonylatban összes helyet figyelembe vettem, mert nem találtam a szektorlezárásokról hiteles adatot. Szintén az átlag átlagával számolok az összesített nézőszámokat illetően is.

Kihasználtság tekintetében első helyen áll a Kisvárda 66,92 százalékkal, ami köszönhető a létesítmény férőhelyeinek az igényekre való kiváló meghatározására. Második helyen a Mezőkövesd áll, ahol átlagosan 54,52 százalékban telik meg a stadion. Harmadik az MTK 44,93 százalékkal. Húsz százalék alatt csak a Debrecen (16,8%) és a Paks (15,24%) található.

Készítette: Tolnai Balázs

Elemezzük a változásokat! Bár továbbra is a Kisvárda vezeti ezen kimutatásunkat, a legdrasztikusabb, 13 százalékos visszaesés a neve mellett található, igaz, ennek számszaki mértéke messze nem azonos a Fradi visszaesésével. Nagyot zuhant az MTK, a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia, míg szépet lépett előrébb az Újpest és a Videoton. A gyengébb szereplés kihat a Haladás mutatójára, míg a Diósgyőr és a Debrecen megindulása elkezdte visszacsábítani a nézőket.

Összegezve az adatokat jól kivehető, hogy az első körhöz képest a második körben majd’ hat százalékos visszaesés következett be a stadionkihasználtságban, ami az átlagot közel három százalékkal csökkentette. Ez egészen biztosan növekedni fog, ha csak a Diósgyőr-Ferencváros, a Ferencváros-Újpest, vagy a Ferencváros-Videoton rangadókra gondolunk a harmadik körben. 

[:]