A magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság átlagnézőszáma 3304 fő/mérkőzés, ami az első és a második körhöz képest növekedést jelent a harmadik, a bajnokság végére. 

A hazai nézőszámok

A hazai nézőszámok tekintetében messze-messze kiemelkedik a bajnok Ferencváros a mezőnyből. A zöld-fehérek nézettsége a Groupama Arénában 10715 fő/mérkőzés. Második a jól hajrázó Diósgyőr, mely meccsenként 4254 nézőt tudott felvonultatni. A dobogóra, ahogy a liga zárásával, úgy ezen kimutatásunkban is a Debrecen került fel (3547 fő/mérkőzés). A legkevesebben a felújítás alatt álló paksi stadionban jelentek meg, átlagosan mindössze 1037-en.

Az idegenbeli nézőszámok

Idegenben az Újpest vonzotta a legtöbb nézőt (5980 fő/mérkőzés), ami döntően annak köszönhető, hogy két alkalommal is 20000 fő előtt lépett pályára a Groupama Arénában. A Ferencváros (4858 fő/mérkőzés)  a második, a Videoton a harmadik (3962 fő/mérkőzés), szintén fővárosi vendégjátéka miatt. A legkevésbé a Kisvárda hozta lázba a pályaválasztó csapatok szurkolóit, hiszen az újonc és bennmaradó átlagosan 2115 néző előtt lépett pályára.

Az összesített nézőszám

A teljes lista alapján a Ferencváros mérkőzéseit nézte átlagosan a legtöbb néző, meccsenként 7875 fővel. 4386 fővel második helyen zárt az Újpest, míg a Diósgyőr hajrájának köszönhetően fellépett a dobogóra átlagosan 3677 nézővel. Egyetlen csapat nem érte el a kétezres átlagnézőszámot, a Puskás Akadémia. A felcsútiak meccseit átlagosan 1976 néző követte figyelemmel az adott helyszíneken.

Az átlagnézőszám alakulása az NB I-ben

A fordulónkénti átlagnézőszám folyamatosan ingadozott a 33 kör során. A legtöbb néző, átlagosan 5771 fő a 31. fordulót tekintette meg a helyszínen. A legkevesebben a 18. fordulóban jelentek meg a stadionokban, mindössze átlagosan 1927-en. Szerencsére kétezer alatti számot nem tapasztalhattunk, míg ötezer felett három forduló is látható.

A hazai átlagnézőszámok alakulása az NB I-ben 11 fordulós összesítésekben

Egészen brutális növekedést ért el a Ferencváros, melynek a harmadik körben a hazai átlagnézőszáma 12336 fő volt. Szinte minden csapat tudott növelni, a Diósgyőr szurkolói például átlagosan 5338-an szurkoltak a harmadik körben a bennmaradásért. Nincsenek a harmadik etapnak negatív rekordjai, ami hozzájárult az átlagnézőszám összesített növekedéséhez.

Az idegenbeli átlagnézőszámok alakulása az NB I-ben 11 fordulós összesítésekben

A fenti diagramon jól látszik, hogy az Újpest idegenbeli kimagaslásához kellett a Ferencváros elleni két mérkőzés. Abban a két körben, mikor a Groupama Arénában léptek pályára, 8000 fő felett volt az átlagnézőszámok, míg a kétezret is alig érte el a középső etapban. Összességében jól tükrözi a rangadók jótékony hatását a nézőszámra a kimutatás.

Az összesített átlagnézőszámok alakulása az NB I-ben 11 fordulós összesítésekben

Az összesített átlagnézőszámokat tartalmazó kimutatás a korábban látott növekedéseket hivatott visszatükrözni. A középső szakasz visszaesését a harmadik felvonás kompenzálja úgy, hogy a 3304 fős szezonbeli rekord átlagnézőszám is kijött, már ami a három kör átlagát nézve jelenti.

Az adatokat helyszíni tudósításaink alatt, a csapatok weboldalairól, valamint a Soccerway portálról gyűjtöttük.